Peki O Neden Evlenmedi ?



Jane Austen demişken oldukça ilgi çekici olan bir konuyu da burada paylaşmak istedim. Çoğu kişi biliyordur aslında ama bilmeyenler için ; Jane Austen hiç evlenmemiştir. Yazdığı tüm o romanları düşündüğümde bu durum bana hep ilginç gelmiştir. 'Peki ya o neden evlenmedi?' diye düşünmüştürüm her zaman. Merakıma yenilip bu konu hakkında bir araştırma yaptım. Sonuç aslında daha önce aklıma gelmemiş olsa da, pek de ilginç bir durum değildi. 

Jane Austen'ın 6 erkek 1 tane de kız kardeşi varmış. Ayrıca babasının öğretmenlik yapmasından dolayı da evde sürekli başka erkekler de olurmuş. Yani anlayacağınız Austen'ın çevresi erkek doluymuş. Aklınıza 'yoksa çekingen biri miymiş?' gibi sorular geliyorsa yanılıyorsunuz, aksine onlarla arkadaşlık yapmayı severmiş. Kitaplarında erkeklerin isteklerini ve davranışlarını bu kadar iyi bir şekilde yazabilmesinin nedeni de bu aslında. Erkeklerle olan bu yakınlığı onun, erkeklerin dünyasını çok iyi bir şekilde anlamasını sağlamış. 

Jane Austen'ın bilinen 4 talibi var. Ama ölümünden sonra kız kardeşi taliplerinin mektuplarını yaktığından daha fazlası var mı yok mu bilinmiyor. Jane'in ilk ve en ciddi ilişkisi ise Tom Lefroy ileymiş. Kaynaktan kaynağa değişiklik gösteriyor ama bir kaynağa göre Tom çok hassas biriymiş, Jane'in etrafındaki erkeklerin ona sürekli güldüğünü düşünürmüş ve bu nedenle şehri terk etmiş. Ama başka bir kaynakta okuduğuma göre ise Tom'un ailesi oldukça zenginmiş ve Jane'i gelin olarak kabul etmemişler. Ki ikinci seçenek bana hep daha doğru gelmiştir ;) 

Jane'in diğer talipleri ile de bir şekilde evlenememiş. 2. talibi Sidmouth'dan bir eczacıymış ama o da at binerken kaza yapıp trajik bir şekilde ölmüş. Diğer talibi Jane'e evlilik teklifi etmiş hatta kabul bile edilmiş fakat ne yazık ki Jane Austen ertesi gün teklifi reddetmiş. Sebebi ise talibin ne dans edebildiği ne de kitap okuyabildiği olarak biliniyor. Bir diğer talibi ise Devonian'dan, Jane ile Dewolish'de tatildeyken tanışmışlar ama talibin ailesi karşı çıkmış. Bu taliple Tom'un hikayesi kesişmekte, ikisi de doğru olabilir tabi...

Evlenmemesinin sebebine gelecek olursak, bir neden kendi ilgi alanlarına uygun bir talip bulamayışı diğeri ise aşka inanmasıdır. Jane, eğer iki kişi birbirine gerçekten aşık değillerse evlenmemeleri gerektiğine inanırmış. Yeğenine yazdığı bir mektupta 'eğer bir kadın evlilik teklifine vereceği yanıttan emin değilse cevabı hayır olmalıdır' demiştir. Bu sözün aynısını Emma dizisinde de görüyoruz ;) 

İşte Jane Austen bu nedenlerden dolayı hiç evlenmemiştir...




Yorumlar