Yorum: Groundhog Day/Bugün Aslında Dündü (1993)





Bu günlerde romantik filmlere kafayı takmış bulunmaktayım ve  kült filmlerden biri olan bu filmi izlemesem olmazdı. Sürekli erteleyip durduğum filmlerden biridir Groundhog Day ve izleme zamanının geldiğini düşünüp sonunda izlemiş bulunmaktayım. Film aldığı yüksek puanlar kadar var mıydı gerçekten bilemiyorum ama güzel bir film olduğu kesin. Zira sonunda ne olacağı oldukça bariz bir film olan Groundhog Day sonuna kadar yüzümde bir gülümseme ile kendini izletmiştir bana. 

Başlangıçta Elli İlk Öpücük tarzı bir film izleyeceğimi düşünmüştüm, filmin tanıtımını ne kadar da dikkatsiz okuduğum buradan belli işte. Ama film beni şaşırttı çünkü düşündüğümün aksine Phil (Bill Murray) belki de en nefret ettiği gün olan Groundhog Day'i yani 2 Şubat'ı tekrar tekrar yaşayıp duruyordu. Demem o ki Phil için yarın diye bir şey yok, en nefret ettiği günde uykuya dalıyor ve uyanınca yine en nefret ettiği günü baştan yaşıyor, aynı mekan, aynı kişiler, aynı olaylar. Çıldırmamak elde değil, ve Phil sonunda bir çıkışın olmadığını anlayıp istediği her şeyi yapmaya karar veriyor, nasılsa yarın hiçbir şey yaşanmamış gibi olacak değil mi. Kadınları baştan çıkartıyor, korkusuzca araba sürüyor, kuralları ihlal ediyor, hırsızlık bile yapıyor. En sonunda kafasını sunduğu programın yapımcısı olan Rita'ya takıyor ve her gün aslında Rita'nın kendisinden öğrendiği bilgileri bir sonraki gün ona satıyor. Ben senin hakkında her şeyi biliyor, seni anlıyorum havalarında anlayacağınız. Rita'yı her gün kendisine aşık ederken, kendisi de yavaş yavaş ona aşık oluyor. 

Aslında başlangıçta her gün aynı olaylar, Grounghog Day kutlamaları, bunu mu izleyeceğiz yani diye kendi kendime kuruntular kurmuştum ama işler aslında pek de öyle olmadı. Neyse ki! Öyle başarılı bir şekilde çekilmiş ki film, ah yine mi bu sahne diyeceğiniz noktada hoop başka bir şey oluyor ve siz yine yüzünüzde bir gülümseme ile izlemeye devam ediyorsunuz. Sanırım filmin cazibesi de burada zira her ne kadar farklı bir konusu olsa da aslında o kadar da ilginç bir film değil. Cazibe demişken sevgili Bill Murray ile Andie MacDowell'in harika performanslarını tebrik etmeden geçemeyeceğim. 

Uzun lafın kısası, izledikten sonra 'vay canına ne filmdi be' diyeceğiniz bir film değil belki ama içinizde bir ferahlık ile 'ahhh çok güzeldi' diyeceğiniz filmlerden biri Groundhog Day. İster izleyin ister izlemeyin, gerisi size kalmış :) 


IMDB: 8.1 
RottenTomatoes: %97
Dizi-Film Diyarı:


Yorumlar